Het aanleggen van een myxomyceten herbarium. 

Hoe leg ik een slijmzwammen herbarium aan? Als je een slijmzwam hebt gevonden en je behandelt hem op de juiste wijze dan is deze slijmzwam zeer lang houdbaar. Daarnaast blijven de macroscopische én microscopische kenmerken zeer goed in tact. Mocht je er dus niet helemaal uit komen in je determinatie of wil je een herbarium aanleggen dan is de onderstaande procedure voor het bewaren van slijmzwammen aan te bevelen.

Wanneer je thuis komt met een interessante vondst kan het wel eens zijn dat er verschillende insecten mee “gelift” zijn. Vaak vind je bijvoorbeeld springstaartjes en mijten die verzot zijn op slijmzwammen. Doe je dus niets dan zullen deze binnen afzienbare tijd je collectie oppeuzelen… Mocht je meteen veel insecten zien dan loont het om de vondst direct in de vriezer op te bergen voor een aantal dagen. Dit hoeft echter niet altijd al is het soms echt nodig...

 

Neem daarna een doosje (bijvoorbeeld een luciferdoosje) en vouw hierin van wat dikker papier een bodempje in. Op dit papiertje kun je dan het substraat met de slijmzwam vastlijmen met houtlijm. Mocht je de slijmzwam nog eens willen bekijken dan kun je deze makkelijk weer onder de stereomicroscoop plaatsen. Laat de slijmzwammen in de luciferdoosjes een tijdje drogen. Voorzie de doosjes met de benodigde informatie (zoals vindplaats, gps, datum, soort etc.). Plaats de doosjes na het drogen minimaal in twee weken in de vriezer zodat alle insecten (hopelijk) het “loodje leggen” en herhaal deze procedure iedere twee jaren. Het is praktisch om de doosjes in vrieszakjes met “ziplock” sluiting te plaatsen en de overtollige lucht eruit te drukken. Het gebruik van mottenballen of andere chemicaliën is niet aan te raden, vooral in het geval dat er misschien nog ooit DNA analyse op het materiaal gedaan moet worden.